Uw zoekacties: Films en filmfragmenten
xFilms en filmfragmenten
Zoeken in Films en filmfragmenten
Films en filmfragmenten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

64 films en filmfragmenten
sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 4
 
 
thumbnail
12 fragmenten
Film0082 Interview met de heer Klaas van der Tuuk , 2009-04-09
Datering:
2009-04-09
Nummer:
0082
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met de heer Klaas van der Tuuk geboren op 29 mei 1932 te Noorddijk. De heer Van der Tuuk, zoon van een groenteboer, was smid in Feerwerd. Na de lagere school in Waterhuizen volgde hij de ambachtsschool in de stad Groningen. In een smederij in Engelbert leerde hij het smidswerk in de praktijk. Hij haalde zijn diploma voor hoefsmid en werd knecht bij smederij Kunst in Slochteren. Nadat hij een patroonsdiploma had gehaald kocht hij in 1961 een smederij over in Feerwerd. Om zijn mogelijkheden uit te breiden opende hij ook een winkel en haalde diploma's voor installateur waterleiding en gas, loodgieter en fietsenmaker. Ook had hij een benzinepomp. Door de voortdurende technische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen kon hij op de lange duur met smidswerk niet meer in zijn levensonderhoud voorzien. In 1972 ging hij in loondienst als onderhoudsmonteur bij het Academisch Ziekenhuis. Wel bleef hij in zijn vrije tijd en in de avonduren actief in zijn smederij. De heer Van der Tuuk vertelt over zijn onbezoldigde leertijd in de smederij in Engelbert; de examens die hij aflegde; het opbouwen van een klantenkring en de verzuiling en standsverschillen in Feerwerd; het beslaan en verzorgen van paarden; de vele uiteenlopende werkzaamheden in de smederij zoals het (her)leggen van hoepen; de gevolgen van de landbouwmechanisatie voor de smederij; de verkoop van bromfietsen, fietsen, kachels, wasmachines, stofzuigers etc.; de komst van aardgas en waterleiding; klanten die in de stad gingen kopen; de verdiensten en het verdwijnen van het (traditionele) smidswerk. Tenslotte geeft de heer Van der Tuuk een rondleiding in de smederij, hij stookt het smidsvuur op, smeedt een hoefijzer, welt (vuurlast) een schakel en geeft daarbij uitleg en toelichting.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:18:26:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
16 fragmenten
Film0079 Interview met de heer V. Lukkien, 2009-05-06
Datering:
2009-05-06
Nummer:
0079
Opdrachtgever:
RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Vijko Lukkien is geboren op 22 oktober 1944 in Zoutkamp. Hij heeft zijn hele leven, vanaf zijn dertiende, in de garnalenvisserij gewerkt. Als visser heeft Lukkien de afsluiting van de Lauwerszee, zijn visgebied, zeer bewust meegemaakt. Na de afsluiting heeft hij met zijn vader een rondvaartbedrijf gehad op het Lauwersmeer. Later is hij met een eigen schip opnieuw gaan vissen, garnalen, tong en schol. Tegenwoordig heeft hij een maatschap met twee van zijn zoons en zit hij dus nog steeds in de visserij.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:49:38:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
15 fragmenten
Film0081 Interview met de heer J.P.J. (Koos) Knol, 2009-03-05
Datering:
2009-03-05
Nummer:
0081
Opdrachtgever:
GAVA / RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Interview met de heer J.P.J. (Koos) Knol, geboren 19 maart 1932 te Warffum. De heer Knol groeide op op de boerderij "Klein Zeewijk" in de Noordpolder. Na de lagere school volgde hij drie jaar HBS in Warffum. Vervolgens ging hij twee jaar naar de Rijks Hogere Landbouwschool in de stad Groningen waarna hij op het bedrijf van zijn vader ging werken. Om gezondheidsredenen moest hij stoppen met het boerenwerk. Hij ging een opleiding volgen op de ASCA (Academie voor Sociale en Culturele Arbeid) in Groningen. Van 1970 tot 1981 werkte hij als consulent bij de Stichting Noord Groningen, een regionaal welzijnsorgaan voor Noord Groningse gemeenten. Ook was hij bestuurder bij het Groene Kruis, voorzitter van de provinciale Vereniging voor Tuberculosebestrijding en penningmeester bij de Dienst Bevolkingsonderzoek. In de gemeente Eemsmond was hij een periode raadslid en fractievoorzitter. Aan het eind van zijn carrière was hij districtsadministrateur bij het Groene Kruis in Warffum. De heer Knol vertelt over zijn jeugd, zijn schooltijd en de werkzaamheden op het ouderlijke boerenbedrijf. Vervolgens komen de oprichting en ontwikkeling van de Stichting Noord Groningen aan de orde en de werkzaamheden die de heer Knol verricht heeft voor deze organisatie (o.a. voorlichting en financieel advies m.b.t. dorpshuizen, organiseren van (culturele) activiteiten in dorpen, voorlichting over de afsluiting van de Lauwerszee en de aanleg van de Eemshaven, opzetten van VVV kantoren), zijn ervaringen als raadslid en de gemeentelijke herindeling in 1990, zijn (bestuurs)werk voor het Groene Kruis, de Tuberculosebestrijding en de Dienst bevolkingsonderzoek en de veranderingen bij het Groene Kruis in de loop der jaren.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:39:59:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
 
 
thumbnail
11 fragmenten
Film0078 Interview met de heer R. Rispens, 2009-04-15
Datering:
2009-04-15
Nummer:
0078
Opdrachtgever:
RHC Groninger Archieven
Inhoud:
Rikus Rispens is geboren in 1936 in Zoutkamp. Hij is werkzaam geweest als garnalenvisser bij zijn broer op een houten sloep op de Lauwerszee. Het werk op zo’n bootje was lichamelijk zwaar en je kon er maar net van rondkomen. De vangst werd aan dek verwerkt en in Zoutkamp verkocht In de winter werd er niet gevist en moest Rispens ander werk zoeken. Na verloop van tijd werden de vissersboten wat groter en geavanceerder. Na de afsluiting van de Lauwerszee heeft Rispens nog als schelpenzuiger gewerkt, visser en tot zijn pensionering, bij Heiploeg.
Thema:
Hou t was
Vorm van de bronfilm:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Starttijd:
00:00:00:00
Eindtijd:
01:10:19:00
Organisatie: Groninger Archieven
 
 
 
Pagina: 4
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS